Studijní materiál

2 Energy Contracting

Energy Contracting dodávka energie z rekonstruovaného zdroje energie (investice zákazníka je nulová).

Hlavním cílem EC metody je splácení realizovaného projektu v energetickém hospodářství zákazníka formou odběru energie (nejčastěji tepla) za předem definovaných podmínek a platbou za takto odebranou energii dle odsouhlaseného smluvního modelu.

Nutno předem definovat podmínky a dohodnout platbu za odběr energií.

Projekt rekonstrukce energetického hospodářství zákazníka může být realizován, aniž by zákazník vynakládal vlastní kapitál a navíc některá rizika na sebe přebírá specializovaná firma energetických služeb (ESCO), která projekt realizuje. V těchto projektech se velmi často uplatňuje princip tzv. dvousložkové ceny tepla. 

Pokud má být dodržen princip garance za cenu tepla, musí ESCO stanovit maximální výši pohyblivé složky ceny tepla (údaj v Kč/GJ) při dodržení předem definovaných nákladových vstupů.

Smlouva o energetických službách, která řeší všechny podstatné náležitosti partnerského obchodního vztahu mezi poskytovatelem a zákazníkem, je uzavírána na dobu nutnou ke splacení pořizovacích nákladů projektu

Splácení projektu se děje výhradně ve formě plateb za dodávanou energii. Příjem, a tím i profit, je přímo závislý na snížení nákladů nezbytných k dodávce energie, tzn. vlastních provozních nákladů.

Garance obou stran jsou důležitou podmínkou úspěchu:

  • Zákazník garantuje, že po dobu trvání smlouvy bude uvažovat o stejném rozsahu provozu [tj. odběru minimálního množství energie (tepla)] jako „před projektem“
  • Garance společnosti, že bude dodávat energii (teplo) v množství a za cenu, která bude stanovena ve smlouvě s tím, že je znám princip dlouhodobého stanovování ceny dodávané energie (tepla)

Výhody metody EC:

  • jedná se také o realizaci na klíč
  • dlouhodobou stabilizace plateb za odběr energie
  • dlouhodobé zajištění dodávek energie


Závěr:

Základem jak metody EPC, tak metody EC je garance jak ze strany zákazníka, tak ze strany ESCO.