Požadavky zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií - studijní materiál

6 Kontrola klimatizací

Kontrola klimatizačních systému navazuje na Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2010/31/ES ze dne 19. května 2010 o energetické náročnosti budov a povinnost kontroly klimatizačních systému vychází ze zákona 406/2000 sb. o hospodaření s energií. 

Klimatizační systém zařízení sloužící pro úpravu parametrů vnitřního prostředí, které má funkci chlazení a je součástí budovy.

Kontrola klimatizačního systému zahrnuje:

  • hodnocení dokumentace a dokladů klimatizačního systému,
  • vizuální prohlídku a kontrolu provozuschopnosti přístupných zařízení klimatizačního systému,
  • hodnocení údržby klimatizačního systému,
  • hodnocení dimenzování klimatizačního systému v porovnání s požadavky na chlazení budovy,
  • hodnocení účinnosti klimatizačního systému a
  • doporučení k ekonomicky proveditelnému zlepšení stávajícího stavu klimatizačního systému

Vlastník nebo společenství vlastníků jednotek je povinen  zajistit pravidelnou kontrolu klimatizačního systému u provozovaných  klimatizačních  systémů  se jmenovitým chladicím výkonem*  vyšším  než 12 kW. 

* Pozn:

- jmenovitým chladicím výkonem klimatizačního systému jmenovitý elektrický příkon pohonu zdroje chladu udaný výrobcem

Dle zákona je za jmenovitý chladící výkon považován jmenovitý příkon pohonu zdroje chladu udaný výrobcem. Toto je velice kontroverzní definice, protože každý technik ví, že výkon se v žádném případě nerovná příkonu. 

Jedná se o velice důležitý pojem z toho důvodu, že zákon ukládá kontrovat klimatizační systémy, jejichž jmenovitý chladicí výkon je vyšší než 12 kW. Posuzuje se každý jednotlivý zdroj zvlášť, to je změna, protože dříve se do jmenovitého chladicího výkonu počítaly všechny zdroje v budově dohromady. Dříve platilo, že pokud byste měli v budově 12 zdrojů a každý se jmenovitým chladicím výkonem 1 kW, tak jste klimatizační systém museli kontrolovat. V současné době, pokud by nastal stejný případ, tak byste klimatizační systém kontrolovat nemuseli, protože tam není žádný zdroj o jmenovitém chladicím výkonu vyšším než 12 kW.

U hodnocení dimenzování klimatizačního systému v porovnání s požadavky na chlazení budovy, které je součástí hodnocení klimatizačního systému podle odstavce 1 písm. c), není nutné hodnocení opakovat, pokud od předchozí kontroly nedošlo vlivem provedených opatření ke změně spotřeby chladu dotčené budovy. Součástí takové zprávy je předchozí zpráva o kontrole klimatizačního systému, která obsahuje vyplněné všechny části zprávy uvedené v odstavci 1.

Rozsah, četnost a způsob provádění kontroly, vzor a obsah zprávy o kontrolách klimatizačních systémů stanoví prováděcí právní předpis (Vyhláška č. 193/2013 Sb. o kontrole klimatizačních systémů).


Četnost kontrol je uvedená níže v tabulce

Jmenovitý chladicí výkon

První kontrola po uvedení systému do provozu

Další kontrola

systém je trvale monitorován*

systém není trvale monitorován*


(roky)

(roky)

(roky)

Od 12kW do 100 kW

10

10

10

Nad 100 kW

4

10

4

* Poznámka: za trvalý monitoring je považováno elektronické monitorování klimatizačního 


Od 1. ledna 2015 nebude možné při opravě zařízení používat jakékoliv HCFC látky, doba použití zařízení s obsahem HCFC látkách bude záviset na jejich životnosti.

Výstupem kontroly klimatizačního zařízení je písemná zpráva o kontrole klimatizačního systému.

Kontrolu kotle, rozvodů tepelné energie a kontrolu klimatizačního zařízení může provést pouze osoba oprávněná a zapsaná v seznamu specialistů ministerstva průmyslu a obchodu. 

Kontroly nejsou povinné na kotle a vnitřní rozvody tepelné energie a klimatizační systémy umístěné v rodinných domech, bytech a stavbách pro rodinnou rekreaci* s výjimkou případů, kdy jsou provozovány výhradně pro podnikatelskou činnost. Na kotle a vnitřní rozvody tepelné energie a klimatizační systémy umístěné v rodinných domech, bytech a stavbách pro rodinnou rekreaci se poskytuje poradenství.

*považuje stavba, jejíž objemové parametry a vzhled odpovídají požadavkům na rodinnou rekreaci a která je k tomuto účelu určena; stavba pro rodinnou rekreaci může mít nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví.


VZOR Zpráva o kontrole klimatizačního systému (podle § 4 vyhlášky č. 193/2013 Sb., o kontrole klimatizačních systémů) můžeme nalézt na internetové stránce odkaz níže:

http://www.zakonyprolidi.cz/disk/cs/file/2013/2013c081z0193p001u001.pdf