Požadavky zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií - studijní materiál

5 Kontrola kotlů a rozvodů tepelné energie

Kontrola provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie navazuje na Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2010/31/ES ze dne 19. Května 2010 o energetické náročnosti budov a povinnost provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie vychází ze zákona 406/2000 sb. o hospodaření s energií.

Kontrolu provozovaných kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie kontrolu můžou provádět:

  • příslušný energetický specialista,  které nejsou předmětem licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie podle zákona č. 458/2000 Sb.
  • držitel licence na výrobu tepla a držitel licence na rozvod tepla, které jsou předmětem licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie 

Povinnost se nevztahuje na kotle a vnitřní rozvody tepelné energie umístěné v rodinných domech, bytech a stavbách pro rodinnou rekreaci s výjimkou případů, kdy jsou provozovány výhradně pro podnikatelskou činnost. Na kotle a vnitřní rozvody tepelné energie umístěné v rodinných domech, bytech a stavbách pro rodinnou rekreaci se poskytuje poradenství.

U provozovaných kotlů se jmenovitým výkonem nad 20 kW a příslušných rozvodů tepelné energie je jejich vlastník nebo společenství vlastníků jednotek povinen:

  • zajistit pravidelnou kontrolu těchto kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie, jejímž výsledkem je písemná zpráva o kontrole provozovaných kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie,
  • předložit na vyžádání zprávy o kontrole provozovaných kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie ministerstvu nebo Státní energetické inspekci,
  • oznámit ministerstvu provedení kontroly osobou podle odstavce 3 písm. d) a předložit ministerstvu kopii oprávnění osoby pro vykonávání této činnosti podle právního předpisu jiného členského státu Unie.

Kontrola kotle zahrnuje:

  • hodnocení dokumentace a dokladů kotle a rozvodů tepelné energie,
  • vizuální prohlídku a kontrolu provozuschopnosti kotle a rozvodů tepelné energie, pokud jsou přístupné,
  • hodnocení stavu údržby kotle a rozvodů tepelné energie,
  • hodnocení dimenzování kotle ve vztahu k potřebám tepla pro vytápění a přípravu teplé vody v případě kotle umístěného přímo v zásobované budově; 
  • hodnocení účinnosti kotle a rozvodů tepelné energie; 
  • doporučení k ekonomicky proveditelnému zlepšení stávajícího stavu kotle a rozvodů tepelné energie.

Rozsah, četnost a způsob provádění kontroly, vzor a obsah zprávy o kontrolách provozovaných kotlů a rozvodů tepelné energie a kontrolách klimatizačních systémů stanoví prováděcí právní předpis (Vyhláška č. 194/2013 Sb. o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie).

Četnost kontrol je uvedená níže v tabulce

Výkon kotle

Druh paliva

První kontrola po uvedení do provozu (roky)

Další kontrola

systém je trvale monitorován (roky)*

systém není trvale monitorován (roky)*

Od 20 kW do 100kW

všechna paliva

10

10

10

Nad 100 kW

pevná a kapalná

2

10

2

plynná

4

10

4

* Poznámka: za trvalý monitoring je považováno elektronické monitorovaní kotle 


Účinnost kotle se zjišťuje přímou nebo nepřímou metodou:

  • přímá metoda zjišťování účinnosti kotle spočívá ve stanovení poměru množství tepla předaného teplonosné látce k množství tepla přivedeného do kotle palivem a vzduchem ve stejném časovém úseku
  • nepřímá metoda zjišťování účinnosti kotle spočívá ve stanovení jednotlivých ztrát podle ČSN 070305 - Hodnocení kotlových ztrát z 11. března 1983 .

Výstupem kontroly kotle a rozvodů tepelné energie je příslušná Zpráva o kontroly kotle a rozvodů tepelné energie.

Vzor Zprávy o kontrole kotle a rozvodů tepelné energie (podle § 3 odst. 1 a 3 vyhlášky č. 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie) můžeme nalézt na internetové stránce odkaz níže:

http://www.zakonyprolidi.cz/disk/cs/file/2013/2013c081z0194p003u001.pdf