Požadavky zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření s energií - studijní materiál

2 Energetický audit

Smyslem energetického auditu je snižování spotřeby energie v budovách a zvyšování efektivností využití paliv a energie.

Zákon 406/2000 Sb. v platném znění  definuje energetický audit jako 

Písemná zpráva obsahující informace o stávající nebo předpokládané úrovni využívání energie v budovách, v energetickém hospodářství, v průmyslovém postupu a energetických službách s popisem a stanovením technicky, ekologicky a ekonomicky efektivních návrhů na zvýšení úspor energie nebo zvýšení energetické účinnosti včetně doporučení k realizaci.

Povinnostmi a podrobnostmi energetického auditu se zabývá § 9 Energetický audit 

1) Stavebník, společenství vlastníků jednotek nebo vlastník budovy nebo energetického hospodářství, na které se nevztahuje povinnost podle odstavce 2, jsou povinni zpracovat pro budovu nebo energetické hospodářství energetický audit v případě, že

a) tato budova nebo toto energetické hospodářství má spotřebu energie vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem, a pokud všechny jeho budovy a energetická hospodářství mají celkovou průměrnou roční spotřebu energie za poslední dva kalendářní roky vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem, t.j.

  • (1) Hodnota, od níž vzniká pro organizační složky státu, organizační složky krajů a obcí a příspěvkové organizace povinnost podrobit své budovy či zařízení energetickému auditu, se stanoví ve výši 1 500 GJ celkové roční spotřeby energie. 
  • (2) Hodnota, od níž vzniká pro fyzické a právnické osoby s výjimkou uvedených v odst. 1 povinnost podrobit své budovy či zařízení energetickému auditu, se stanoví ve výši 35 000 GJ celkové roční spotřeby energie. 
  • (3) Jsou-li splněny hodnoty podle odstavce 1 nebo 2, pak hodnota, od níž vzniká podle odstavce 1 nebo 2 povinnost zajistit zpracování energetického auditu, se u budov a areálů samostatně zásobovaných energií stanoví ve výši 700 GJ celkové roční spotřeby energie. 

b) u větší změny dokončené budovy nejsou splněny požadavky na energetickou náročnost budovy podle § 7 odst. 5 písm. f).

2) Podnikatel, který není malým nebo středním podnikatelem, je povinen zpracovat pro jím užívané nebo vlastněné energetické hospodářství energetický audit a dále jej pravidelně zpracovávat nejméně jednou za 4 roky. Povinnost zpracovat audit nemá ten podnikatel, který má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém hospodaření s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systémy environmentálního managementu, který zahrnuje energetický audit.

Povinnost zpracovat energetický audit se nevztahuje na stávající energetické hospodářství v případě, že zařízení na výrobu elektřiny a tepelné energie, na přenos elektřiny a distribuci elektřiny a na rozvod tepelné energie odpovídá požadavkům na účinnost užití energie podle prováděcího právního předpisu, a pro dokončené budovy, jejichž měrná spotřeba tepla při vytápění odpovídá požadavkům stanoveným prováděcím právním předpisem (vyhláška č. 194/2007 Sb.).

Energetický audit platí do provedení větší změny dokončené budovy nebo energetického hospodářství, pro které byl zpracován.

Energetický audit zahrnuje zjištění základních údajů o auditovaném objektu a jeho spotřebě energií, jeho vlastních zdrojích energií, zjištění nákladů na energie včetně technických a ekonomických podmínek dodávek, zjištění skutečností souvisejících s distribucí energií, vyhodnocení strany spotřeby energií, zejména z hlediska účinnosti jejího užití, vyhodnocení provozních zkušeností a připomínek zaměstnanců, vypracování návrhů na úspory energií včetně základního ekonomického vyhodnocení. 


Energetický audit musí být zpracován pouze energetickým specialistou podle zákona 406/2000 Sb. v platném znění který je veden v databázi MPO ČR s příslušným oprávněním.

Energetický audit může obsahovat i analýzy technologických procesů a způsobu provozu vlastních zdrojů energie, ověření věrohodnosti údajů provozních bilancí, ověření dodržování technologických předpisů u spotřebičů energie, ověření skutečného technického stavu stavebních konstrukcí a technických zařízení včetně podrobného ekonomického vyhodnocení.

EA obsahuje návrh opatření, která je třeba realizovat pro dosažení energetických úspor. EA musí obsahovat:

  • Hodnocení úrovně posuzovaného energetického hospodářství a budov
  • Návrh zvolené varianty k realizaci energeticky úsporných opatření včetně ekonomického odůvodnění

Podrobný rozsah EA je uveden ve Vyhlášce č. 480/2012 Sb.


Závěr:

Energetický audit je dokument, jehož předmětem je návrh souboru vhodných energeticky úsporných opatření budov a jejich technického zařízení, resp. technologie, která jsou výraznými spotřebiči energie analyzovaného energetického hospodářství. Cílem je potom doporučení opatření k jejich realizaci a tak dosáhnout maximálního zlepšení fyzického stavu budov a zařízení a minimalizovat energetickou náročnost energetického hospodářství při optimalizaci investičních a ročních provozních nákladů na nákup energií.

Energetický audit slouží jako příloha k žádostem o finanční podporu o dotace (z fondů MPO, MŽP, Norské fondy, …), pro žádost o úvěr, při žádosti o dotaci na projekt, nebo slouží jako podklad pro vyhodnocení proveditelnosti podnikatelského záměru.

Pro vypracování energetického auditu je potřebná projektová dokumentace jako napr::

  • Informácie o spotrebách energií za poslední 3 roky 
  • Informácie o prípojných miestach k odberu energií 
  • Kópie účetních dokladov vztahujících sa k nákupu energií 
  • Projektová dokumentácia priestorov (ak je k dispozícií) 
  • Súpis a popis inštalovaných technológii/spotrebičov energií 
  • Súpis a popis rozvodu energií

Vypracován energetického auditu trvá v radech týdnu až měsíců, vše závisí na předložené dokumentaci a požadavcích investora.

Energetický audit nově zpracovává od 1. 7. 2015 každé 4 roky pro velké podniky nad 250 zaměstnanců (dále je podmínkou bilanční suma roční rozvahy přesahující 43 milionů EUR nebo roční obrat přesahující 50 milionů EUR). Výjimku mají podniky, které mají zavedenou certifikaci ISO 50 001.