Legislativní přehled - materiály

2 Zákon 406/2000 Sb., o hospodaření energií

2.2 Účinnost užití energie zdrojů a rozvodů energie

§ 6 se zabývá problematikou účinnost užití energie zdrojů a rozvodů energie. Ve své první části ukládá povinnosti zejména výrobcům tepelné energie a tepla a distributorům tepla. V kontextu komunální energetiky je tato část podstatná zejména ve smyslu městských společností provozující tepelná hospodářství, případně další energetickou infrastrukturu.

Mnohem podstatnější pro komunální sféru je §6a, který ukládá povinnosti, které mají dopad jak na výše uvedené subjekty v §6, tak na samotné vlastníky/provozovatel uživatele budov. Ukládá totiž povinnost pravidelných kontrol kotlů a klimatizačních zařízení.

Máte pocit, že tyto kontroly standardně provádíte? Pravděpodobně tomu tak není, kontroly, které jsou s tímto požadavkem zákona o hospodaření energií spojeny bývají velmi často zaměňovány za standardní revize kotlů, či klimatizačních zařízení.

Proč tyto kontroly zákon ukládá? Jejich cílem je zajistit (motivovat vlastníka/provozovatele), aby daná zařízení provozoval z energetického hlediska pokud možno co nejefektivněji.

Podrobné náležitosti a četnosti kontrol jsou uvedeny ve vyhláškách:

  • 194/2013 Sb.   Vyhláška o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie
  • 193/2013 Sb.   Vyhláška o kontrole klimatizačních systémů